Lazer Epilasyon Nedir?
Lazer epilasyon ( Lazerli Epilasyon ) dalga boyu belli bazı ışık kaynaklarının etkisi ile istenmeyen tüylerden kurtulmayı sağlar. Cilde uygun lazer ışığı seçici olarak kıl kökünde yoğunlaşır, ısıya dönüşerek çevre dokuya zarar vermeden sadece kökün kendisini ve çekirdek hücreyi tahrip eder.
Lazerin çalışma prensiplerini 1900 lü yılların başlarında Albert Einstein tarafından bulunmuştur. Albert Einstein in 1917 yılında The Quantum Theory of Radiation isimli makalesini yazması ile lazer dönemi başlamıştır. Lazer tıpta yaklaşık 40 yıldır kullanılmaktadır. Son dönemlerde de neredeyse tüm tıp dallarında kullanılmaktadır. Lazer Epilasyonda Alexandite Lazerler, Diot Lazerler ve Nd-Yag Lazerler kullanılır.
Hangi Lazerler Epilasyon Amacıyla Kullanılabilirler?
Günümüzde daha çok kullanılanlanları aşağıda özetlenmiştir:
Alexandrite Lazer: 755 nm dalga boyunda ışın üretirler. Kıllarda bulunan melanin tarafından en iyi emilen dalga boyudur. Cilde rengini veren madde de melanin olduğu için açık cilt - koyu kıl rengi durumunda en etkin sonucu verir. 5 ve 6. cilt tiplerinde kullanılması uygun değildir. Uygulama sırasındatene temas eden kısım ya yoktur ya da çok azdır. Bu uygulama kolaylığı ve hijyen açısından avantajdır. Nispeten az ağrıya sebep olur.
Diode Lazer: 810 nm dalga boyunda ışın üretir. Etkinliği diğer seçeneklere benzerdir. Uygulamada bazı zorlukların bulunması (jel kullanımı,cilde temas gerekliliği gibi) olumsuz yanını oluşturur. Yüz bölgesinde ve ince kıllarda daha etkin olduğu iddiası tartışmalıdır.
Nd:Yag Lazer: 1064 nm dalga boyunda ışın üretir. Ciltteki diğer kromoforlar tarafından tutulumu azdır. Bu sebeple daha derinlere inebilme şansına sahiptir. Etkinliğini, aynı zamanda kıl kökü etrafındaki kandamarlarını tahrip ederek ve böylece kökün beslenmesini azaltarak gerçekleştirir. Bu, ince ve koyu olmayan ciltlerde bir miktar da olsa başarılı olabilmesinin yolunu açar. Melanin emilimi azdır. Bu durum koyu cilt renklerinde kullanılabilme kolaylığı sağlar. Nispeten daha ağrılıdır. Ağrıyı azaltmak için enerjiyi düşürmek başarıyı azaltabilir.
Lazer Epilasyon Nasıl Uygulanır?
Lazer epilasyon öncesinde uzman sizleri kontrol eder ve bölgedeki kıl yoğunlukları belirler.Çalışılacak bölgeye göre uygun pozisyon ayarlanır. Cilt ve kıl tipine göre parametreler seçilir. Soğutucu sistem düzenlenir. Hasta ve kullanıcı gözlükleri takılır. Uygulama başlığı cilde doğrultulur ve işleme başlanır. Uygulama birbiri ardına yapılan atışlar şeklindedir. Lastik çarpması gibi bir his oluşturur. Kılların yanmasına bağlı koku duyulur.
Lazer epilasyon uygulanacak bölgeye göre süre değişir. Üst dudak ve çene 3-4 dakika alırken, koltuk altı 5-10 dakika, genital bölge 10-15 dakika, bütün bacak 45-60 dakika alabilir.
Lazer Epilasyon Seansından Önce Hazırlık Nasıl Olmalıdır?
Tedavi öncesinde güneşlenilmemelidir. Solaryuma girilmemelidir.
Tedavi sırasında gerçek tene en yakın renkte olunursa başarı artar. İstenmeyen sonuç ihtimali azalır. Bunun için bronz tene sahip kişilerde bazen 3 haftaya kadar beklemek gerekir.
Lazer epilasyon uygulanacak bölgedeki kıllara son 3 hafta içinde ağda, cımbız, depilatör gibi kökten alma işlemi yapılmamış olmalıdır.
Lazer epilasyon uygulanacak kıllara sarartma ve boyama yapılmamış olmalıdır.
İlgili bölgede cildi soyan ürün kullanımı (retinoik asit, glikolikasit vb.) 2 hafta öncesinden bırakılmış olmalıdır.
İlgili bölgede uzayan kıllar işlemden en son 1-2 gün önce kısaltılmış olmalıdır.
İşlem öncesi cilt üzerinde herhangi bir makyaj malzemesi veya farklı ürün bulunmamalıdır.
Lazer Epilasyonun Hemen Sonrasında Neler Yaşanmaktadır?
Tedaviden hemen sonra deride kızarıklık görülebilir. Bu kısa sürede kaybolur. Kılların çevresinde küçük şişlikler oluşabilir, bu da tedavinin etkinliğini göstermektedir.Tedaviden sonraki ilk gün içerisinde fazla ağrı, aşırı kızarıklık, su toplama, aşırı kaşıntı veya deri yüzeyinde çatlaklar görülürse bu doktora bildirilmelidir. Bunlar yüksek doz kullanıldığının göstergesidir. Bölge kaşınmamalı ve hekim tavsiyesi dışında ilaç kullanılmamalıdır.
Tedaviden yaklaşık 3-10 gün sonra deri yüzeyinde sanki yeni çıkıyormuş gibi kıllar görülecektir. Bu kılların çoğunluğunun kökleri tahrip olmuştur. Gerçekte yeni büyüyen kıllar değildir.
Alexandrite Epilasyonda hemen dökülme sağlanırken, Diode Epilasyonda dökülme 10-15 gün içerisinde kıllar dökülmeye başlar.
Lazer Epilasyon Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Tedavi sonrasında cilde bir nemlendirici sürülmesi kuruluğunu giderme açısından yararlıdır. Kullanılan ürünün içeriğinde alkol, parfüm, renklendirici vb. tahriş edici maddeler bulunmamalıdır.
Lazer epilasyondan hemen sonra ılık duş alınabilir. Bir hafta süreyle kese, peeling gibi tahriş edici uygulamalar yapılmamalıdır.
Tedaviden sonra 2 hafta boyunca güneşe maruz kalınmamalı, solaryuma girilmemelidir. Bir zorunluluk durumunda yüksek koruma faktörlü güneş kremi kullanılmalıdır.
İlk gün içerisinde aşırı terlemeye sebep olacak ağır spor ve aktivitelerden uzak durulmalıdır. Ter tahrişe sebep olabilir.
Tedaviden sonra ilgili alanda kızarıklık, çatlak, kabuklanma gibi durumlar yoksa makyaj yapılmasında sakınca yoktur. Varsa bunlar geçinceye kadar makyaj ertelenmelidir.
Lazer Epilasyon ve Kontrol Seansları
Insan vücüdundaki kıllar büyüme, dinlenme ve dökülme aşamalarında bulunur. Lazerler sadece aktif büyüme fazındaki kıllar üzerinde etkilidir. Bu da yaklaşık bütün kılların %10-20’sidir. Her seansta ancak bu kıllar etkilenebilir. Diğer oturumlarda ise daha önce sessiz olan şimdi aktifleşen kıllar hedeftedir. Bu sebeple bir seans yetmemektedir.Bazı bölgelerde epilasyon sırasında lazerin uygulanmadığı ya da etki etmediği küçük alanlar bulunabilir. Bunlar için 15-20 gün sonra kontrol-düzeltme seansı gerçekleştirilir. Belli bir zamanı geçtikten sonra tedavinin seyrini bozmamak için bu ara uygulama yapılmaz. Bunun yapılmamış olması toplam tedavi sonuçlarını etkilemez.
Gebelikte ve Emzirme Döneminde Lazer Epilasyon Yapılabilir Mi?
İlk üç ayında mutlak surette uygulanamaz. Son 6 aylık dönemler için farklı değerlendirmeler olsa da bilimsel verilerin yetersizliğinden dolayı yapılmasını uygun bulmuyoruz. Emzirme döneminde de kliniğimizde lazer epilasyon uygulanmamaktadır.
Erkeklerde Lazer Epilasyon
Erkek estetiğinde en çok ilgi gören hususların başında istenmeyen kıllardan kurtulma yöntemleri gelmektedir. Sakal üstü, kaş arası, ense, boyun, omuz, sırt ve göğüs bölgelerindeki kıllardan şikayetçi olan erkekler lazer epilasyon yöntemiyle istenmeyen tüyler ve batıkların tedavisine büyük ilgi gösteriyor. Lazer epilasyon uygulamasında aslında erkek ve bayan hastalar arasında fark yoktur. Bazen erkeklerin kalın kıl yapısına sahip olmaları, epilasyonun başarısını arttırabilmektedir. Ancak sırt ve omuz gibi bölgelerde kıl köklerinin derin yerleşimi seans gereksinimini arttırabilir. Yine erkekler hormonların baskısı altında sürekli yeni kıl üretme eğilimindedir. Bazı kişilerde belli bir seans sayısından sonra4-6 ay kıl çıkmamasına rağmen, bu süre sonunda yavaş yavaş ilgili alanda kılların fazlalaştığı gözlenebilir. Uzun aralıklarla yapılacak idame seansları ile etkinin sürekliliği korunabilir.
Kliniğimizde Lazer Epilasyon
Kliniğimizde Alexandrite ve Diode Lazer epilasyon kullanılmaktadır. Epilasyon seanslarımız doktor kontrolünde gerçekleştirilmektedir. Epilasyon seansına başlamadan önce; kıl yapısı belirlenmekte olup, seansa geçilir. Uygun jule sayısı uzman tarafından belirlenmektedir. Öncelikle kıl kökleri sert ve kalın olduğu için Alexandrite epilasyon cihazıyla başlayıp, kıl köklerini incelttikten sonra diode lazere geçiş yapılmaktadır. Her seanstan 20 gün sonrasında sizleri kontrole çağırmaktayız.